Koiran terveydenhuolto

Koiran terveydehoidon ABC

Olet vastuussa koirasi terveydestä ja hyvinvoinnista koko sen loppuelämän. Mikäli joku asia askarruttaa, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Muista säännölliset rokotukset sekä madotus aina n. kaksi viikkoa ennen rokotusta.

Suosittelemme rokotukseksi Duramune –merkkiä mieluummin kuin Nobivac. Kysy eläinlääkäriltäsi valmistetta jo, kun varaat aikaa.
Sisä- ja ulkoloishäätö kannattaa antaa koiralle vähintään kahdesti vuodessa.

Opeta ja totuta koira käsittelyyn. Sen on hyvä hellästi, mutta varmoin ottein tottua perustutkimuksiin, kuten korvien, silmien, suun ja nielun sekä tassujen ja kynsien tutkimiseen. Voit opettaa sen koskettelemalla tassuja ja kynsiä päivittäin sen ollessa väsynyt tai muutoin rauhallinen. Muista palkita, kun toimenpide sujuu hienosti.

Myös turkin hoito on tärkeää. Olipa koira lyhyt- tai pitkäkarvainen, sen turkkia on hyvä harjata ja kammata sekä pitää puhtaana. Pese koira hellävaroen tarpeen vaatiessa ja on hyvä totuttaa se suihkuun vaikka pesemällä tassuja kura-aikaan.

Suu ja hampaat

Koiran suuhun tulee katsoa säännöllisesti. Huonosti hoidetut hampaat aiheuttavat paljon muita ongelmia. Infektiot suussa aiheuttavat vatsaongelmia ja pahimmillaan vaikka sydänlihastulehduksen.

Jos koiralla on pahanhajuinen hengitys tai paljon hammaskiveä, se tulee hoidattaa viipymättä eläinlääkärissä. Kun katsot suuhun, huomioi myös ikenet. Niiden tulee olla terveen vaaleanpunaiset ja rauhalliset. Niistä ei saa vuotaa verta. Veri saattaa olla merkki tulehduksista.

Pennulla tulee erittäin tarkkaan seurata hampaiden vaihtumista. Mikäli pentuhampaat ovat tiukasti suussa ja uudet pysyvät ovat jo tulossa, pitää tilanne tarkistuttaa eläinlääkärissä. Perussääntönä pidetään, että kaksi viikkoa kaksin hampain on maksimi. Maitohampaat pitää irrottaa, koska purenta saattaa vääristyä ja hampaat kasvavat vinoon, jolloin sekä syöminen hankaloituu ja koiralle tulee kipuja.

Korvat

Kurkista korviin säännöllisesti. Niiden tulee olla puhtaat, eikä niistä saa tulla pahaa tuoksua tai eritteitä. Mikäli koira rapsuttaa, hinkkaa tai ravistelee päätään, sillä voi olla korvatulehdus. Tällöin se viedään lääkäriin, jossa tutkitaan ja määrätään lääkkeet.

Pitää myös miettiä, mistä tulehdus johtuu. Se voi olla oire vääränlaisesta ruokinnasta, korvapunkeista tai rakenteellinen vika.

Iho ja turkki

Koiran turkki kertoo terveydestä. Sen tulee kiiltää ja kasvaa normaalisti. Jos koira kutiaa, rapsuttaa tai ihoon ilmestyy märkiviä kohtia, saattaa kyseessä olla allergia, jokin ulkoloinen tai Hotspot-ihottuma.’

Kaikki iho-oireilut vaativat eläinlääkärin tutkimuksen ja oikean hoidon.

Liikkuminen

Mikäli koira on normaali, se liikkuu mielellään ja vaivatta. Eri asia ovat koirat, joilla on taustalla jokin trauma, kuten loukkaantuminen tai vaikkapa auton alle jääminen.

Vanhemmilla koirilla yleistä on kankeus ja liikkeiden hidastuminen.

Ikääntymisen mukana tulevat usein nivelrikko, spondyloosi (luutuminen) tai muut tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Tutkituta koira aina eläinlääkärissä. Moniin vaivoihin löytyy apua, hoitoa ja helpotusta.

Akupunktio, nivelvalmisteet ja kipulääkkeet helpottavat monesti elämää.

Koiran ontuminen saattaa myös johtua kynsistä. Pidä ne lyhyenä. Jos kynsi repeytyy tai siitä tulee verta vahingoittumisen takia, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kynnestä menee helposti bakteeri luuhun ja tilanne pahenee.

Silmät

Silmien tulee olla kirkkaat. Jos niistä erittyy rähmää, eritettä tai jos koira hieroo niitä, se on vietävä lääkäriin.

Hengitys

Tarkkaile koiran hengitystä. Läähätys levossa on yleensä merkki kivusta. Tällöin tulee koira viedä viipymättä eläinlääkärin tutkittavaksi. Jos mahdollista, kuvaa koiran läähätystä eri tilanteissa, jotta eläinlääkäri pystyy selkeäpään arvioon tilanteesta.

Nukkuessa koiran tulee hengittää rauhalliseen tahtiin nenän kautta. Voimakas läähätys ilman rasitusta saattaa johtua kiihtymyksestä, kivusta, ongelmista kurussa, keuhkoissa tai sydämessä.

Vatsa ja sen toiminta

Kun koiran ruokinta on kohdallaan, sen kakka on kiinteää ja sitä tulee ruokamäärän nähden vähän. Tällöin tiedämme, että ravinto imeytyy ja koira pystyy sen hyvin hyödyntämään.

ÄLÄ koskaan päästä koiraa lihomaan tai pidä myöskään sitä liian laihana. Kylkiluut saavat tuntua, mutta ne ei sää törröttää. Ruoki laadukkaalla ruualla, ilman kikkailuja. Muista, että makupalatkin ovat ruokaa. On hyvä ruokkia koira aamuin illoin. Pennun ollessa kyseessä voi ruokinta kertoja olla enemmän, koiran iästä riippuen.

Mikäli koira on ripulilla tai se oksentaa, ota yhteyttä eläinlääkäriin viipymättä. Koira ei saa ripuloida tai oksentaa enempää kuin kaksi vuorokautta. Sillä on vaara kuivua ja silloin sisäelimet ovat vaarassa nestehukan vuoksi.

Varsinkin keväisin lumien sulaessa on liikkeellä monia vatsapöpöjä myös koirilla. Yritä ulkoiluttaa koirasi niin, ettei se pääse syömään mitään ylimääräistä sille sopimatonta.

Varo myrkkysyöttejä! Jos epäilet koirasi syöneen jotain outoa, ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin.

Vatsan tulee siis toimia normaalisti ja sen tulee olla rauhallinen eikä se saa ”pömpöttää”.

Muutokset

Äkilliset muutokset koiran voinnissa, käytöksessä tai terveydessä saattavat kertoa sairaudesta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen varsinkin ikääntyvillä koirilla. SE saattaa aiheuttaa muutoksia ruuansulatuksessa, imeytymisessä, ihossa, käytöksessä, korvissa, sydämen toiminnassa yms.

Jos huomaat muutoksia, käytä koirasi aina eläinlääkärillä arvioitavana.

Jaa tämä sivu ystävillesi:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email