Koiran kotiapteekki ja ensiapu

Jokakoiran kotiapteekki ja  ensiapu

Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin! Säästyt monesti suurilta laskuilta ja surulta.

Ensiapulaukun sisältö:
1. sidetarpeita
2. antiseptinen puhdistusliuos tai spray (Betadine)
3. pinsetit
4. kuumemittari
5. parafiiniöljy
6. hiilitabletit
7. keittosuolaliuos
8. maitohappobakteerivalmiste / suoliston toimintaa tasaava ripulivalmiste
9. tankoparsaa
10. kipulääkettä
11. kyypakkaus
12. Canofite –korvatipat (reseptillä) toimii hyvin esim. ihotulehduksien hoidossa

Kynsivammat

Kynsivammat ovat koirilla yleisiä. On hyvä pitää kynnet lyhyinä. Mikäli kynsi vaurioituu, puhdista se huolellisesti ja suojaa kevyeellä siteellä. Huolehdi myös, että koira ei pääse nuolemaan vaurioitunutta kynttä. Jos vaurio on juureen asti, koko kynsi voidaan joutua poistamaan, jotta balteeri ei leviäisi luuhun asti. Ota tällöin yhteys eläinlääkäriin.

Tassuside

Kun tassussa on haava, se tulee suojata tassusiteellä. Muista pehmustaa varpaanvälit esimerkiksi vanulla, myös kannuskynsi.

Tassusiteessä käytettävän sideharson tulee olla joustavaa, mielellään itsestään tarttuvaa. Jos mahdollista, jätä varpaita hieman näkyviin. Side ei saa olla liian kireällä, ettei verenkierto tassussa häiriinny. Sormen mentävä väli on sopiva. Side tulee pitää puhtaana ja kuivana ja se on vaihdettava riittävän usein.

Palovammat

Palovammat jäähdytetään viileän veden alla ja suojataan kevyellä siteellä, jos mahdollista. Sinkkivoidetta voidaan käyttää haavaan. Kipulääkettä vamman mukaan ja yhteys eläinlääkäriin.

Kyynpurema

Kyytabletista EI todistetusti ole hyötyä tässä tilanteessa! Annetaan hyvin harkiten. Mikäli tilanne on vakava ja hengitystiet turpoamassa umpeen, voi antaa kyytabletin.

Suurin vaara on myrkystä aiheutuvat maksa- ja munuaisvauriot sekä puremakohdan infektoituminen. Koira tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana ja toimittaa AINA eläinlääkäriin viipymättä. Eläinlääkärissä tärkeät toimenpiteet ovat nesteytys, kipulääke ja mahdollinen antibioottikuuri.

Vierasesineet

Vierasesineitä voivat olla kepit, tikut, kivet, luut, sukat tai muut pienet esineet. Koska ne eivät kuulu koiran ruokavalioon, ne saattavat aiheuttaa vakavia ongelmia joutuessaan koiran ruoansulatuselimistöön tai hengitysteihin.

Suuhun, nieluun tai ruokatorveen juuttuneen vierasesineen oireita ovat yleensä kuolaaminen, suun raapiminen, yökkiminen ja/tai hengitysvaikeudet.

Mahassa tai suolistossa olevan vierasesineen oireina voi olla oksentelu, kipuilu, joskus myös syömättömyys. Vierasesineet voivat olla mahassa pitkäänkin ja joskus jopa vaatia leikkaushoitoa.

Terävät esineet kuten linnunluut ja kepit ovat erityisen vaarallisia koiralle, koska ne saattavat jopa puhkaista vatsakalvon tai suolen.

Nopeasti ensiapuna kannattaa koiralle antaa tankoparsaa (esim. säilykepurkeissa/lasitölkeissä). Yleensä koira syö tankoparsaa ja sitä kannattaa antaa useita kertoja pienin väliajoin. Se kiertyy terävän esineen ympärille ja saattaa auttaa vierasesinettä poistumaan elimistöstä vahingoittamatta sitä.

Haavat

Koiran haavan hoidossa tärkeää on aina ensiksi puhdistaa haava hyvin liasta ja verestä juoksevalla vedellä ja laimennetulla Betadine-liuoksella. Haavoissa pitää aina arvioida tarvitseeko haava ompelua. Tarvittaessa haavat suojataan nuolemiselta ja likaantumiselta.

Jos haava on erittävä tai mätäinen, sitä tulisi huuhdella usein laimealla Betadine-liuoksella ja runsaalla vedellä. Kuivaa haava huolellisesti huuhtelun jälkeen. Karvoja kannattaa poistaa haavan läheltä, etteivät ne edesauta haavan hautumista.

Vesi vanhin voitehista. Jotkut haavasumutteet saattavat sisältää lisäaineita, jotka saattavat aiheuttaa allergisia oireita. Esim. Basimycin on yleisesti herkistävä.

Toisten eläinten puremat infektoituvat erittäin helposti. Mikäli koiraasi on purtu, kannattaa se aina kannattaa käyttää eläinlääkärin tarakstuksessa ja arvioida antibioottikuurin tarve.

Silmävammat

Silmävammoihin tulee aina suhtautua vakavasti. Haavat luomissa tai itse silmässä oireilevat joskus yllättävän vähän. Mikäli epäilet koirallasi silmävammaa, tulee se aina viedä eläinlääkärin tarkistattavaksi. Jos koira hankaa silmiään, voit estää lisävauriot esimerkiksi kaulurilla.

Jos silmä luiskahtaa ulos vaikkapa kovan iskun voimasta, se on nopeasti saatava takaisin ja pidettävä kosteana.

Murtumat

Luiden murtumat vaativat aina kiireellistä eläinlääkärin hoitoa. Raaja tulee pitää liikkumattomana. Raajan voi tarvittaessa lastoittaa vaikka tukevalla oksalla. Avomurtumat on aina suojattava. Älä anna koiran itse nuolla murtumakohtaa tai haavaa.

Verenvuodon tyrehdyttäminen

Raajassa runsas verenvuoto on tyrehdytettävä kiristyssiteellä, jota löysätään välillä. Haavan päälle laitetaan reilusti sideharsotaitoksia haavan päälle, jotka sidotaan siteellä. Tarvittaessa haavaa painetaan käsin vuodon tyrehdyttämiseksi. Kun koiralle on annettu ensiapu, tulee se kuljettaa aina eläinlääkäriin viipymättä.

Hyönteisten pistot

Ampiaisen pistoon ensiapu on kyytabletti (1tabl / 10kg), samoin hyttysten ja mäkäräisten puremiin.

Puutiaiset

Puutiaiset tulee poistaa mahdollisimman pian. Tämän hetkisen tiedon mukaan ne eivät eritä sylkeä kahteen ensimmäiseen tuntiin. Punkit poistetaan esim. punkkipihdeillä ja puremakohta puhdistetaan huolella. Seurataan koiran vointia ja puremajälkeä.

Jaa tämä sivu ystävillesi:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email