Koiran kotiapteekki ja ensiapu

Jokakoiran kotiapteekki ja  ensiapu

Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin! Säästyt monesti suurilta laskuilta ja surulta.

Ensiapulaukun sisältö:
1. sidetarpeita
2. antiseptinen puhdistusliuos tai spray (Betadine)
3. pinsetit
4. kuumemittari
5. parafiiniöljy
6. hiilitabletit
7. keittosuolaliuos
8. maitohappobakteerivalmiste / suoliston toimintaa tasaava ripulivalmiste
9. tankoparsaa
10. kipulääkettä
11. kyypakkaus
12. Canofite –korvatipat (reseptillä) toimii hyvin esim. ihotulehduksien hoidossa

Kynsivammat

Kynsivammat ovat suhteessa yleisiä. On hyvä pitää kynnet lyhyinä. Jos vaurio on juureen asti, on koko kynnen poisto suositeltavaa. Bakteeri saattaa levitä luuhun asti. Huolellinen puhdistus ja suojaus kevyellä siteellä on tärkeää.

Tassuside

Tassussa haava. Muistettavaa on varpaanvälien pehmustus vaikka vanulla, myös kannuskynsi.

Sideharson tulee olla joustavaa, mielellään itsestään tarttuvaa. Jos mahdollista varpaita tulee jättää hieman näkyviin. Side ei saa olla liian kireällä. Sormen mentävä väli on hyvä. Side on pidettävä puhtaana ja kuivana ja vaihdettava riittävän usein.

Palovammat

Palovammat jäähdytetään viileän veden alla ja suojataan kevyellä siteellä, jos mahdollista. Sinkkivoidetta voidaan käyttää haavaan. Kipulääkettä vamman mukaan.

Kyynpurema

Kyytabletista EI todistetusti ole hyötyä tässä tilanteessa! Annetaan hyvin harkiten. Mikäli tilanne on vakava ja hengitystiet turpoamassa umpeen, voi antaa kyytabletin.

Suurin vaara on myrkystä aiheutuvat maksa- ja munuaisvauriot sekä puremakohdan infektoituminen. Koira tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana ja toimittaa AINA eläinlääkäriin viipymättä. Tärkeät toimenpiteet tulee vaatia eläinlääkärissä: nesteytys, kipulääke ja antibioottikuuri).

Vierasesineet

Vierasesineitä voi olla vaikkapa kepit, tikut, kivet, luut, sukat tai erilaiset esinet. Koska ne eivät kuulu koiran ruokavalioon, ne saattavat aiheuttaa vakavia ongelmia.

Suussa, nielussa tai ruokatorvessa oireina kuolaaminen, suun raapiminen, yökkiminen ja hengitysvaikeudet.

Mahassa tai suolistossa oireina oksentelu, kipuilu, joskus myös syömättömyys. Saattavat viipyä mahassa pitkään ja vaativat leikkauksen, jossa poistetaan.

Terävät esineet kuten linnunluut ja kepit saattavat raapia ja jopa puhkaista vatsakalvon tai suolen.

Nopeasti ensiapuna kannattaa antaa tankoparsaa (esim. säilykepurkeissa/lasitölkeissä). Yleensä koira syö tankoparsaa ja sitä kannattaa antaa useita kertoja pienin väliajoin. Se kiertyy terävän esineen ympärille ja ne saattavat poistua elimistöstä vahingoittamatta sitä.

Haavat

Haavoissa pitää aina arvioida, onko se puhdas vai likainen ja onko tarvetta ompelulle. Periaatteessa haavat kannattaa aina puhdistaa huolella esim. laimennetulla Betadineliuoksella tms. Mikäli haavassa on hiekkaa tai roskia, se tulee suihkutella haalealla vedellä.

Tarvittaessa haavat suojataan nuolemiselta ja likaantumiselta.
Toisten eläinten puremat infektoituvat erittäin helposti. Aina kannattaa käyttää eläinlääkärissä mahdollista antibioottikuuria varten.

Pääasiassa erittävä tai mätäinen haava hoituu laimealla Betadineliuos huuhtelulla, runsaalla veden suihkuttelulla, jonka jälkeen haava tulee kuivata huolellisesti. Karvoja kannattaa poistaa haavan läheltä, ettei pääse hautumaan.

Vesi vanhin voitehista. Jotkut haavasumutteet saattavat sisältää lisäaineita, jotka saattavat allergisoida. esim. Basimycin on yleisesti herkistävä.

Silmävammat

Silmävammoihin tulee aina suhtautua vakavasti. Haavat luomissa tai itse silmässä oireilevat joskus yllättävän vähän. Koira on aina vietävä eläinlääkäriin, joka osaa tutkia silmät. Lisävauriot on estettävä esim. kaulurilla. Jos silmä vaivaa tai kutiaa, koira pyrkii sitä hieromaan tai rapsuttamaan.

Jos silmä luiskahtaa ulos vaikkapa kovan iskun voimasta, se on nopeasti saatava takaisin ja pidettävä kosteana.

Murtama

Kiireellisesti lääkäriin. Raaja tulee pitää liikkumattomana. Tarvittaessa lastoitetaan vaikka tukevalla oksalla. Avomurtumat on aina suojattava. Koira ei itse saa nuolla haavaa.

Verenvuodon tyrehdyttäminen

Raajassa runsas verenvuoto on tyrehdytettävä kiristyssiteellä, jota löysätään välillä. Reilusti sideharsotaitoksia tms. haavan päälle, ympärille side, tarvittaessa painetaan käsin. Aina eläinlääkäriin viipymättä. Pienemmätkin haavat tulee suojata likaantumiselta.

Hyönteisten pistot

Ampiaisen pistoon ensiapu on kyytabletti (1tabl / 10kg), samoin hyttysten ja mäkäräisien puremiin.

Puutiaiset

Puutiaiset tulee poistaa mahdollisimman pian. Tämän hetkisen tiedon mukaan ne eivät eritä sylkeä kahteen ensimmäiseen tuntiin. Poisto esim. punkkipihdeillä ja puremakohta puhdistetaan huolella. Seurataan koiran vointia ja puremajälkeä