Koira uudessa kodissaan

Kun koirasi saapuu kotiin

Luethan tämän huolellisesti.

Sydämellinen kiitos, kun annat loppuelämän kodin tälle koiralle. Koiran ottaminen Romaniasta on rescueteko ja vaatii valmisteluja, sitoutumista ja malttia.

Koirat reagoivat matkustukseen ja sen tuottamaan stressiin hyvin ei tavalla. Toiset ovat jopa ylivilkkaita, riehakkaita ja ”hepulissa”. Jotkut tulevat kentällä boxista iloisesti häntä heiluen ja kotimatka sujuu muitta mutkitta.
Ne saattavat kuitenkin olla myös hyvin peloissaan, hämillään ja jopa poissaolevia. Tällöin lähestymme niitä varoen, rauhallisesti ja tarjoamme ruokaa ja vettä.

Koira kuljetetaan aina kytkettynä tai kannetaan autoon ja autosta kotiin. Ne saattavat hätääntyessään karata, rimpuilla ja vahingoittua. On hyvä varautua kaulapannan ja valjaiden yhdistelmään.

Kotiin tultuaan koiran tulee antaa tutustua rauhassa kotiin ja pikkuhiljaa ympäristöönsä. Joskus stressistä johtuen ne vaan nukkuvat. Aivot vaativat lepoa, sopeutuakseen uuteen ihmeelliseen tilanteeseen. Sitä ei saa pakottaa liian vaikeisiin tilanteisiin.

Sopeutumiseen uuteen laumaan ja sisätiloihin kestää useimmiten noin 2-3 viikkoa ja kotiutuminen jopa puolesta vuodesta vuoteen. Yleensä asiat etenevät hyvin ja tuntuu, kuin koira olisi ollut perheen jäsenenä aina. Kaikkeen on silti hyvä varautua.

Joskus tulokkaalle ei maistu ruoka ja vesi, tai se ei tee tarpeitaan remmissä. Ulkona kannattaa käydä monta kertaa kävelemässä ja nuuskimassa. Kaikki tulee aikanaan. Mikäli koira ei ulosta tai pissaa kahteen vuorokauteen, ota yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi neuvoja, miten toimia.

Muista, tulokas vaatii aikaa, aikaa ja aikaa!

Kotona

Rauhoita aluksi kotiolot vierailuilta, jotta koira tottuu uuteen ympäristöönsä ja oppii tunnistamaan oman laumaansa ja paikkansa siinä. Pari ensimmäistä viikkoa tutustutaan omiin ihmisiin, synnytetään luottamussuhdetta ja varoen myös ympäristöön kodin ulkopuolella.

Pidä kaulapannassa AINA yhteystietosi kaiken varalta. Joillekin korille jo sisätiloissa olo on ahdistavaa. Varsinkin, jos ne ovat eläneet kadulla tai tarhaoloissa pitkään, suljettu tila saattaa olla ahdistava. Tee sen olo mahdollisimman mukavaksi rauhoittelemalla ja palkitsemalla sitä.

Autoilu

Autossa matkustaminen saattaa olla pelottavaa. Koiran olisi hyvä olla autossa joko niille tarkoitetussa turvavöissä tai kuljetusboxissa. On varottava, ettei se pääse kytkettynä kuristumaan. Ne saattavat olla erittäin nopeita ja auton ovia avatessa tulee olla hyvin varovaisia, ettei koira pääse livahtamaan karkuun.

On selvää, ettei koiraa jätetä milloinkaan kuumaan autoon!

Luottamus syntyy ”lahjomalla” sekä yhteisellä tekemisellä. Metsässä samoilu ja kaikenlainen yhdessä ulkoilu on hyvää toimintaa. Aluksi lenkit remmissä ja uudessa ympäristössä saattavat rasittaa koiraa kovasti. Sen jaksamisen mukaan lisätään aikaa ja lenkkimatkoja. Jos koira leikkii mielellään, sen kanssa kannattaa touhuilla mm. piilotusleikkejä. Turvallisessa ympäristössä piilotetaan nameja vaikka putkiloihin tai purkin alle ja koira saa ne etsiä.

Kiihdyttävät ja saalistusviettiä lisäävät leikit eivät ole parhaita. Tällaisia ovat pallon heittely, erilaiset repimiset ja riehumiset.

Koiraa tulee ohjata oikeaan toimintaan palkitsemalla ja kehumalla. Sitä ei koskaan, missään tilanteessa saa lyödä tai satuttaa. Väkivalta aiheuttaa pelkoa, ahdistusta ja aggressiivisuutta. Rangaistus ei johda yleesä hyvään lopputulokseen.

Palkitsemalla oikea toiminta saavutetaan mutkaton yhteiselo.

Turvallisuus

Erityisen tärkeää on varmistaa, että koira ei missään olosuhteissa pääse karkuun. Pitää muistaa, että monista tilanteista ehkä elämässään selvinnyt koira voi hätääntyessään tai yksin jäädessään osata avata sekä ovet että ikkunat. Varmistuksen varmistus on paras turva. Lasten ja vieraiden kulkiessa ovista on noudatettava erityistä huomiota. Koira voi olla uskomattoman nopea livahtamaan.

Hanki koiralle jo ennen sen saapumista kaulapantaan tai valjaisiin kiinnitettävä tunniste, jossa on puhelinnumerosi.
Ulkoillessa kannattaa varustautua panta-valjas -yhdistelmään. Remmi kiinnitetään molempiin. Näin varmistetaan, että koiralla on mukava kulkea, eikä se missään tilanteessa pääse rimpuilemaan irti.

Turhautuessaan koirat keksivät tekemistä. Kotona on monta vaaran paikkaa. Kannattaa seurailla, kiinnostaako sitä jokin erityisesti, esim. sähköjohdot pentuna. Ne tulee siirtää tai muutoin varmistaa, ettei se pääse niitä pureskelemaan. Kaikki myrkylliset aineet tulee ”piilottaa” ja sijoittaa koiran ulottumattomiin.

Yleinen syy eläinlääkärikäynteihin on koiran syömä ”vierasesine” tai sille muutoin haitallinen asia. Monet ihmiselle tarkoitetut elintarvikkeet ovat koiralle hengenvaarallisia. Esimerkiksi kypsät linnun luut, xylitoli, tumma suklaaa, viinirypäleet, rusinat ja sipulit. Myös puun alle pudonneet omenat saattavat suuressa määrin syötynä aiheuttaa kaasuuntumista mahassa ja siitä seurauksena kuolemaan johtavan vatsalaukun kiertymän.

Ruoka voi olla ”pakkomielle” entiselle kodittomalle. Kuivamuonapussin esille jättäminen saattaa houkuttaa. Kuivan ruuan liiallinen syöminen ja sen turpoaminen mahassa saattaa myös aiheuttaa jopa kuolemaan johtavan tilan. Koirille tarkoitetut herkut, kuten solmuluut voivat tottumattomalle hotkijalle aiheuttaa tukehtumisriskin. Kannattaa aloittaa luiden ja herkkujen syöminen tarkkailemalla ja sopivaa purtavaa etsien.

Siisasiisteys

Yleensä koirat ovat jo valmiiksi sisäsiistejä tai ne oppivat nopeasti tekemään tarpeensa ulos. Jos vahinko kuitenkin sattuu sisälle, sitä ei milloinkaan saa siitä torua tai rangaista. Niin syöminen, nukkuminen kuin tarpeiden tekeminenkin ovat yhtä luonnollisia tarpeita, joiden tekemiseen ei saa liittyä mitään kielteistä.

Seuraile koiran rytmiä ja ulkoiluta sitä mahdollisimman usein. Kehu ja palkitse, kun tarpeet tulee ulos. Sääntönä voi pitää, että kun herätään tai on juuri syöty, mennään ulos pissalle.

Terveys

Kannattaa seurailla koiran vointia. Jos jokin muuttuu yllättäen, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kakka kertoo paljon. Sen tulisi olla kiinteää, eikä se saa jättää jälkeä pois kerättäessä. Aluksi stressin aiheuttamana ja bakteerikannan sekä ruuan muuttuessa saattaa esiintyä löysävatsaisuutta. Jos se jatkuu enemmän kuin kolme päivää, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jo etukäteen kannattaa miettiä missä on lähin ja rescueystävällinen eläinlääkäri tulevaisuuden rokotuksia ja muita terveydenhoitoon liittyviä toimintoja varten. Rokotusohjeet saattavat muuttua, joten oma eläinlääkärisi on paras neuvomaan jatkosta. Koirasi on saanut kaiken tarvittavan ennen Suomeen saapumista. Muista madottaa koira aina ennen rokotuksia.

Ruokinta

Suosittelemme ruokkimaan koiraa korkealaatuisella ja ravinteikkaalla ruualla. Kannattaa varmistaa myös rasvahappojen saanti esimerkiksi ravintolisäöljyillä, joita myydään eläintarvikeliikkeissä ja eläinlääkäreillä.
Koiraa ei saa päästää lihomaan. Siinä missä aliravitsemus on liikalihavuuskin koiralle vaarallista. Ylipaino kuormittaa niveliä ja altistaa muun muassa diabetekselle.

Tiivistelmänä kahdeksan hyvää ohjetta

1. Koiraa ei saa lyödä. Ei koskaan, millään, ikinä!
2. Koiralle ei tarvitse huutaa, sillä on paljon parempi kuulo kuin ihmisellä, kuiskaaminen saattaa toimia parhaiten.
3. Opeta oikeita asioita kiittämällä ja palkitsemalla. Väärät tekemiset jätetään huomiotta tai ohjataan oikeaan toimintaan.
4. Opiskele koiran kieli. unohda naapureiden neuvot ja muista että sinulla on arvokas uusi perheenjäsen – yksilö, jolla saattaa olla hyvinkin rankka historia.
5. Koirasta tulee tasapainoinen, hienokäytöksinen ja yhteiskuntakelpoinen koiruus ainoastaan omistajan kärsivällisellä oikealla ohjauksella, riittävällä liikunnalla, levolla, oikeilla otteilla, laadukkaalla ruualla ja hoidolla sekä runsaalla rakkaudella.
6. Muista, että kun hermostut, koirasikin hermostuu. Yhtälailla se opettelee elämään sinun kanssasi, kuin sinä sen kanssa.
7. Jos epäilet koiran terveydessä jotain, ota viipymättä yhteyttä rescueystävälliseen eläinlääkäriin.
8. MUISTA! Aikaa, malttia ja paljon rakkautta, liikuntaa ja lepoa.