Koira uudessa kodissaan

Kun koirasi saapuu kotiin

Luethan tämän huolellisesti.

Sydämellinen kiitos, kun annat loppuelämän kodin rescue-koiralle. Rescue-koira vaatii omistajaltaan sitoutumista sekä hyvää valmistautumista ja malttia. Matka ja muutto uuteen kotiin ovat suuri mullistus rescue-koiran elämässä. Tutut ystävät jäävät taakse ja koira on aivan yksin vieraassa maassa, jossa ihmisetkin puhuvat aivan hassua kieltä.

Koirat reagoivat matkustukseen ja sen tuottamaan stressiin hyvin ei tavalla. Toiset ovat jopa ylivilkkaita, riehakkaita ja ”hepulissa”. Jotkut tulevat kentällä boxista iloisesti häntä heiluen ja kotimatka sujuu muitta mutkitta.
Toiset rescue-koirat taas saattavat olla hyvin peloissaan, varautuneita ja jopa poissaolevia. Pelokasta tai varautunutta koiraa tulee lähestyä rauhallisesti ja antaa aikaa koiralle tutustua uuteen ympäristöönsä. Ruoan ja veden tarjoaminen on tärkeää matkalaiselle. Älä hätäänny, jos koira ei koske ruokaan heti. Se voi syödä vasta sitten, kun kukaan ei ole katsomassa.

Rescue-koira tulee kuljettaa aina kytkettynä tai kantaa autoon ja autosta kotiin. Rescue-koirat voivat ensimetreillä rimpuilla valjaista irti, hätääntyessään karata ja vahingoittua. On hyvä varautua kaulapannan ja valjaiden yhdistelmään.

Kotiin tultuaan koiran tulee antaa tutustua rauhassa kotiin ja pikkuhiljaa ympäristöönsä. Joskus stressistä johtuen ne vaan nukkuvat. Rescue-koiran aivot vaativat lepoa sopeutuakseen uuteen ihmeelliseen tilanteeseen. Ethän pakota rescue-koiraa yhteisen elämän alkumetreillä liian vaikeisiin tilanteisiin.

Sopeutumiseen uuteen laumaan ja sisätiloihin kestää useimmiten noin 2-3 viikkoa ja kotiutuminen voi viedä aikaa jopa puolesta vuodesta vuoteen. Yleensä asiat etenevät hyvin ja tuntuu, kuin koira olisi ollut perheen jäsenenä aina. Kaikkeen on silti hyvä varautua. Ole mukana rescue-koiran tukena kohtaamassa uusia asioita.

Joskus tulokkaalle ei maistu ruoka ja vesi, tai se ei tee tarpeitaan remmissä. Ulkona kannattaa käydä monta kertaa kävelemässä ja nuuskimassa. Kaikki tulee aikanaan. Mikäli rescue-koira ei ulosta tai pissaa kahteen vuorokauteen, ota yhteyttä eläinlääkäriin saadaksesi neuvoja, miten toimia.

Muista, tulokas vaatii aikaa, aikaa ja aikaa!

Kotona

Rauhoita aluksi kotiolot vierailuilta, jotta rescue-koira tottuu uuteen ympäristöönsä ja oppii tunnistamaan oman laumansa ja paikkansa siinä. Pari ensimmäistä viikkoa tutustutaan omiin ihmisiin ja synnytetään luottamussuhdetta oman lauman kesken. Vieraiden saapuessa varaa käden ulottuville nameja, joita vieraat voivat tarjota rescue-koiralle. Vieraan on hyvä asettua sivuttain kyykkyyn ja antaa koiran tulla rauhassa tutustumaan uuteen ihmiseen. Rescue-koiraa ei tulisi tuijottaa suoraan silmiin, sillä se voi kokea sen alussa uhkaavana.

Joillekin rescue-koirille jo sisätiloissa olo on ahdistavaa. Varsinkin, jos ne ovat eläneet kadulla tai tarhaoloissa pitkään, suljettu tila saattaa olla ahdistava. Tee koiran olo mahdollisimman mukavaksi rauhoittelemalla ja palkitsemalla sitä. Kotiin voi piilotella herkkuja, joiden avulla rescue-koira rohkaistuu tutustumaan ympäristöönsä. Rescue-koiralle kannattaa myös tehdä kotiin oma, rauhallinen paikka, jonne se pääsee rauhoittumaan ja lepäämään.

Pidä kaulapannassa AINA yhteystietosi kaiken varalta. Alkuvaiheessa ulkoillessa rescue-koiralle kannattaa pukea sekä kaulapanta että valjaat. Ota myös lenkille mukaan herkkuja. Voit tiputella herkkuja rescue-koiran eteen maahan, josta koira poimii ne suuhunsa. Tämä rauhoittaa koiraa. Kehu myös alussa, kun rescue-koira ottaa herkun suuhunsa. Vastaantulevat vieraat koirat voivat olla alussa pelottavia ja rescue-koira voi reagoida vastaantulijoihin haukkumalla. Kiinnitä koiran huomio herkkuihin ja siirry koira kanssa syrjään, jotta koira saa tarkkailla rauhassa vastaantulijaa.

Autoilu

Autossa matkustaminen saattaa olla rescue-koiralle alussa pelottavaa. Koiran olisi hyvä olla autossa joko koiralle tarkoitetussa turvavyössä tai kuljetuslaatikossa. On varottava, ettei rescue-koira pääse kytkettynä kuristumaan. Rescue-koirat saattavat olla erittäin nopeita ja auton ovia avatessa tulee olla hyvin varovainen, ettei koira pääse livahtamaan karkuun. Autoon mentäessä voit tarjota koiralle nameja, kun rescue-koira menee kuljetuskoppiin tai asettuu istuimelle. Kun otat koiran ulos autossa, aloita heti harjoittelemaan paikalla pysymistä ja autosta poistumista vasta ihmisen pyynnöstä. Muista palkita rescue-koiraa aivan pienistä hetkistä, jotka koira malttaa olla paikallaan.

On selvää, ettei koiraa jätetä milloinkaan kuumaan autoon!

Luottamus syntyy ”lahjomalla” sekä yhteisellä tekemisellä. Metsässä samoilu ja kaikenlainen yhdessä ulkoilu on hyvää toimintaa. Aluksi lenkit remmissä ja uudessa ympäristössä saattavat rasittaa koiraa kovasti. Sen jaksamisen mukaan lisätään aikaa ja lenkkimatkoja. Jos rescue-koira leikkii mielellään, sen kanssa kannattaa touhuilla mm. piilotusleikkejä. Turvallisessa ympäristössä piilotetaan nameja vaikka putkiloihin tai purkin alle ja koira saa ne etsiä.

Kiihdyttävät ja saalistusviettiä lisäävät leikit eivät ole parhaita. Tällaisia ovat pallon heittely, erilaiset repimiset ja riehumiset.

Koiraa tulee ohjata oikeaan toimintaan palkitsemalla ja kehumalla. Sitä ei koskaan, missään tilanteessa saa lyödä tai satuttaa. Väkivalta aiheuttaa pelkoa, ahdistusta ja aggressiivisuutta. Rangaistus ei johda yleesä hyvään lopputulokseen.

Palkitsemalla rescue-koiran oikea toiminta saavutetaan mutkaton yhteiselo.

Turvallisuus

Erityisen tärkeää on varmistaa, että rescue-koira ei missään olosuhteissa pääse karkuun. Pitää muistaa, että monista tilanteista ehkä elämässään selvinnyt koira voi hätääntyessään tai yksin jäädessään osata avata sekä ovet että ikkunat. Varmistuksen varmistus on paras turva. Lasten ja vieraiden kulkiessa ovista on noudatettava erityistä huomiota. Rescue-koira voi olla uskomattoman nopea livahtamaan.

Hanki rescue-koiralle jo ennen sen saapumista kaulapantaan tai valjaisiin kiinnitettävä tunniste, jossa on puhelinnumerosi. Ulkoillessa kannattaa varustautua panta-valjas -yhdistelmään. Remmi kiinnitetään molempiin. Näin varmistetaan, että koiralla on mukava kulkea, eikä se missään tilanteessa pääse rimpuilemaan irti.

Turhautuessaan koirat keksivät tekemistä. Kotona on monta vaaran paikkaa. Kannattaa seurailla, kiinnostaako sitä jokin erityisesti, esim. sähköjohdot pentuna. Ne tulee siirtää tai muutoin varmistaa, ettei se pääse niitä pureskelemaan. Kaikki myrkylliset aineet tulee ”piilottaa” ja sijoittaa rescue-koiran ulottumattomiin.

Yleinen syy eläinlääkärikäynteihin on koiran syömä ”vierasesine” tai sille muutoin haitallinen asia. Monet ihmiselle tarkoitetut elintarvikkeet ovat koiralle hengenvaarallisia. Esimerkiksi kypsät linnun luut, xylitoli, tumma suklaaa, viinirypäleet, rusinat ja sipulit. Myös puun alle pudonneet omenat saattavat suuressa määrin syötynä aiheuttaa kaasuuntumista mahassa ja siitä seurauksena kuolemaan johtavan vatsalaukun kiertymän.

Ruoka voi olla ”pakkomielle” entiselle kodittomalle rescue-koiralle. Kuivamuonapussin esille jättäminen saattaa houkuttaa. Kuivan ruuan liiallinen syöminen ja sen turpoaminen mahassa saattaa myös aiheuttaa jopa kuolemaan johtavan tilan. Koirille tarkoitetut herkut, kuten solmuluut voivat tottumattomalle hotkijalle aiheuttaa tukehtumisriskin. Kannattaa aloittaa luiden ja herkkujen syöminen tarkkailemalla ja sopivaa purtavaa etsien.

Siisasiisteys

Yleensä rescue-koirat ovat jo valmiiksi sisäsiistejä tai ne oppivat nopeasti tekemään tarpeensa ulos. Jos vahinko kuitenkin sattuu sisälle, rescue-koiraa ei milloinkaan saa siitä torua tai rangaista. Niin syöminen, nukkuminen kuin tarpeiden tekeminenkin ovat luonnollisia tarpeita, joiden tekemiseen ei saa liittyä mitään kielteistä tunnetilaa.

Seuraile rescue-koiran rytmiä ja ulkoiluta sitä mahdollisimman usein. Kehu ja palkitse, kun tarpeet tulee ulos. Sääntönä voi pitää, että kun herätään tai on juuri syöty, mennään ulos pissalle.

Terveys

Kannattaa seurailla rescue-koiran vointia. Jos jokin muuttuu yllättäen, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kakka kertoo paljon. Sen tulisi olla kiinteää, eikä se saa jättää jälkeä pois kerättäessä. Aluksi stressin aiheuttamana ja bakteerikannan sekä ruuan muuttuessa saattaa esiintyä löysävatsaisuutta. Jos se jatkuu enemmän kuin kolme päivää, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jo etukäteen kannattaa miettiä missä on lähin ja rescueystävällinen eläinlääkäri tulevaisuuden rokotuksia ja muita terveydenhoitoon liittyviä toimintoja varten. Rokotusohjeet saattavat muuttua, joten oma eläinlääkärisi on paras neuvomaan jatkosta. Rescue-koirasi on saanut kaiken tarvittavan ennen Suomeen saapumista. Muista madottaa koira aina ennen rokotuksia.

Ruokinta

Suosittelemme ruokkimaan rescue-koiraa korkealaatuisella ja ravinteikkaalla ruualla. Kannattaa varmistaa myös rasvahappojen saanti esimerkiksi ravintolisäöljyillä, joita myydään eläintarvikeliikkeissä ja eläinlääkäreillä.
Koiraa ei saa päästää lihomaan. Siinä missä aliravitsemus on liikalihavuuskin koiralle vaarallista. Ylipaino kuormittaa niveliä ja altistaa muun muassa diabetekselle.

Tiivistelmänä kahdeksan hyvää ohjetta

1. Koiraa ei saa lyödä. Ei koskaan, millään, ikinä!
2. Koiralle ei tarvitse huutaa, sillä on paljon parempi kuulo kuin ihmisellä, kuiskaaminen saattaa toimia parhaiten.
3. Opeta oikeita asioita kiittämällä ja palkitsemalla. Väärät tekemiset jätetään huomiotta tai ohjataan oikeaan toimintaan.
4. Opiskele koiran kieli. Unohda naapureiden neuvot ja muista että sinulla on arvokas uusi perheenjäsen – yksilö, jolla saattaa olla hyvinkin rankka historia.
5. Koirasta tulee tasapainoinen, hienokäytöksinen ja yhteiskuntakelpoinen koiruus ainoastaan omistajan kärsivällisellä oikealla ohjauksella, riittävällä liikunnalla, levolla, oikeilla otteilla, laadukkaalla ruualla ja hoidolla sekä runsaalla rakkaudella.
6. Muista, että kun hermostut, koirasikin hermostuu. Yhtälailla se opettelee elämään sinun kanssasi, kuin sinä sen kanssa.
7. Jos epäilet koiran terveydessä jotain, ota viipymättä yhteyttä rescueystävälliseen eläinlääkäriin.
8. MUISTA! Aikaa, malttia ja paljon rakkautta sekä sopivassa suhteessa liikuntaa ja lepoa.

Jaa tämä sivu ystävillesi:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email